
Daugelis iš mūsų ištisus metus norėtų mėgautis prisirpusių braškių skoniu, mišku kvepiančių baravykų aromatu ar žalia rozmarino šakele pagardintais steikais. O jeigu pasakytume, jog visus vasaros skonius išsaugoti lengva ir paprasta naudojantis vos vienu nedideliu buities prietaisu – maisto vakuumatoriumi LEIFHEIT „VACU POWER”?
Kodėl vakuumatorius yra nepamainomas jūsų virtuvėje?
Pagrindinis vakuumatoriaus privalumas yra tas, jog vakuumuoti produktai kur kas ilgiau išlaiko savo kvapą ir skonį, išsaugomos vertingos maisto savybės, vitaminai ir mineralai, o svarbiausia – maisto galiojimo laikas pailginamas net kelis kartus. Svarbu paminėti, kad naudojant vakuumatorių, taupome ne tik pinigus, bet ir patį maistą, nes įprastomis sąlygomis jis greitai oksiduojasi ir genda. Pavyzdžiui, vakuumatoriumi pašalinus produktų sąlytį su oru, mėsos galiojimo laikas pailgėja net iki 9–10 dienų, žuvies iki 7–8 dienų, o įvairių troškinių ir sriubų vartojimas – 10 dienų ir ilgiau!
Kaip veikia vakuumatorius?
Vakuumatorius yra prietaisas, išsiurbiantis iš maišelio ar specialios talpos orą. Vakuumavimo metu dažniausiai naudojami indeliai arba specialūs maišeliai, kurių atviroji pusė yra įstatoma į prietaisą, o aparatas lengvai iš maišelio išsiurbia orą ir jį užsandarina. Tokiu būdu maisto produktų nebeveikia temperatūra ir deguonis, todėl nebesiveisia bakterijos ir pelėsis. „VACU POWER“ aparato veikimo principas yra nesudėtingas, sumontuotas elektrinis variklis orą siurbia 5–8 milibarų jėga, todėl vakuumavimas trunka vos keliolika sekundžių.
Vakuumavimo gudrybės taupančios laiką ir pinigus
Darbas, greitas gyvenimo tempas ir nuolatinės ekonominės situacijos svyravimas verčia mus susimąstyti apie laiko ir šeimos biudžeto taupymą. Pasidalinsime su jumis vakuumatoriaus panaudojimo gudrybėmis, kurias lengvai ir be didelių pastangų pritaikysite savo virtuvėje ar buityje.
VAKUUMAVIMO GUDRYBĖS:
Mėsos su kaulu šaldymas. Maisto produktus aštriais kraštais (pvz., kaulais) rekomenduojame suvynioti į popierinį rankšluostį ar plėvelės likučius ir tik tada vakuumuoti. Toks paruošimo būdas užtikrins, jog aštri kaulo dalis nepraplėš maišelio ir produktas nebus sugadintas.
Daržovių vakuumavimas. Vakuumuojant daržoves, rekomenduojame nulupti jų žievelę – taip prailginsite daržovių galiojimo laiką. Prieš sandarinant brokolius, kalafiorus ir kopūstus, juos reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, tada maišelyje nesikaups dujos.
Padažų ir sriubų vakuumavimas. Paimkite viršutinę vakuumavimo maišelio dalį už kampo ir leiskite visam skysčiui subėgti į apatinę jo dalį. Kad skystis neišbėgtų, maišelį padėkite ant šiek tiek žemesnio paviršiaus ir tik tada užsandarinkite maišelį. Prieš talpindami į šaldiklį įsitikinkite ar maišelis padėtas horizontaliai, tokiu būdu galėsite sutaupyti daug daugiau vietos šaldiklyje.
Pakartotinas maišelių panaudojimas. Jeigu vakuumuojate ne mėsos, paukštienos ar žuvies gaminius, o sausus produktus laikote šaldytuve, maišelius galite naudoti pakartotinai. Tereikia aštriomis žirklėmis pašalinti vakuumavimo juostelę ir vėl iš naujo maišelį užvakuumuoti.
Uogų šaldymas. Prieš vakuumuojant uogas, būtina jas gerai nuplauti ir nusausinti. Kuo uogos sausesnės, tuo jos geriau išlaiko savo formą ir tekstūrą. Nepamirškite, kad uogas į vakuumavimo maišelį reikia sudėti viena eile, taip jos nesusitrins į košę. Dar viena gudrybė – šaldykite skirtingų rūšių uogas tame pačiame maišelyje, bet prieš vakuumuojant įdėkite jas į šaldymo kamerą greitam užšaldymui, palaukite, kol uogos sustings ir tik tada vakuumuokite. Tokiu būdu iš anksto pasiruošite uogų rinkinį glotnučiams ar gaiviam limonadui.
Marinato kubeliai greitam steiko marinavimui. Šis puikus triukas ypač tinka maisto gurmanams. Pirmiausia, savo mėgstamą marinatą sušaldykite ledukų gaminimui skirtose formelėse. Tada sušalusius ledo kubelius kartu su mėsa greitai užvakuumuokite ir dėkite į šaldiklį. Tokia gudrybė puikiai tinka, kai norite greitai išsikepti steiką, bet neturite laiko ilgam mėsos marinavimui.
Užkandžių vakuumavimas. Po vakarėlio ar šventinės popietės liko nedideli užkandžių likučiai? Ne bėda! Bulvių traškučius, sausainius, krekerius ir kitus produktus užsandarinkite iš naujo. Juos galėsite panaudoti kelionėse ar iškylaudami gamtoje.
Ledo kompresai skausmui malšinti. Vakuumatorius puikiai tinka ruošiant ledo kompresus nedideliems sutrenkimams ar sumušimams gydyti. Visų pirma pasigaminkite tirpalą: 50% vandens sumaišykite su 50% alkoholio. Tada šį tirpalą užvakuumuokite ir naudokite esant poreikiui. Dėl tirpale esančio alkoholio skystis pilnai nesušala, o jį panaudoję, vėl galėsite įdėti į šaldymo kamerą. Kaip vakuumuoti skysčius, žr. pastraipą viršuje.
Daugiau vietos kelionių lagamine. Apatinius, kojines ar kitas smulkias aprangos detales taip pat galite vakuumuoti, tokiu būdu sutaupysite daug daugiau vietos lagamine.
Kaip tinkamai šaldyti maistą?
Šaldytų maisto produktų skonis tiesiogiai priklauso nuo jų šviežumo ir kokybės prieš šaldant. Šaldiklyje galima laikyti beveik viską – žuvį, mėsą, daržoves, prieskonines žoleles ar nuo švenčių užsilikusius maisto likučius. Tinkamai užšaldyti maisto produktai išlaiko net iki 90 proc. savo maistinės vertės. Tačiau būtina laikytis vienos taisyklės – šaldiklyje turi vyrauti tolygi, ne žemesnė nei -18° laipsnių temperatūra. Šaltis, įsiskverbdamas į užšaldomų maisto produktų ląsteles, sustabdo visus gyvybinius procesus bei maisto produktuose aptinkamų mikroorganizmų – bakterijų, mielių, pelėsių – veiklą.
Svarbu! Atminkite, jog atitirpinti maisto produktai negali būti pakartotinai užšaldomi.
Marinavimas sodriam maisto skoniui
Norint greitai ir lengvai išgauti intensyvų mėsos, vištienos ar žuvies skonį, verta išbandyti marinavimą vakuumuojant. Įdėkite produktą į vakuuminį maišelį, supilkite paruoštą marinatą arba marinavimo kubelius, prieskonines žoleles ir įdėkite į vakuumavimo prietaisą. Mėsą ar kitus produktus marinuokite nuo poros valandų iki 2 parų ir džiaukitės gurmaniško skonio patiekalais. Be to, tokiu būdu svečius galėsite stebinti skirtingų rūšių steikais, šašlykais ar įmantriais žuvies patiekalų deriniais vienu metu.
Greita idėja vakarėliams ar nelauktiems svečiams
Iš anksto pasiruoškite rūkytos mėsos, saliamio, jamono bei skirtingų rūšių sūrio asorti. Plonai supjaustytus gabalėlius dailiai sudėkite į vakuumavimo maišelį ir užšaldykite. Toks užkandžių rinkinys visada nustebins nelauktus svečius, vakarėlio dalyvius ar bus puiki gimtadienio dovana maisto gurmanui.
SOUS VIDE gaminimo technologija
Dar viena priežastis išmėginti šį prietaisą – SOUS VIDE maisto gaminimo būdas, kuris ypač populiarus aukštos klasės restoranuose. Vakuumuotą šviežią mėsą su prieskoniais, žuvį ar paukštieną dėkite į vandens talpyklą, kurioje palaikoma nuolatinė 60° C temperatūra ir virkite 1–1.5 val. Tuomet kelias minutes apkepkite alyvuogių aliejuje su česnaku ir prieskoninėmis žolelėmis. Tai puikus būdas gaminti lašišą ar antienos krūtinėlę. Pabandykite ir būsite nustebinti patiekalo skonio švelnumu ir tekstūra!