
Geri puodai virtuvėje svarbūs ne mažiau, nei pažangi buitinė technika. Tiesa, pasirinkti tinkamiausius kartais gali būti sudėtinga – jų pasirinkimas itin platus: nuo lengvų ir pigių, sustatytų prekybos centrų lentynose, iki brangių, parduodamų tik specializuotose parduotuvėse, kur konsultantas puikiai išmano kiekvieno iš jų charakteristikas ir skirtumus.
Nenuostabu, kad pasiryžus atnaujinti puodus kyla įvairių klausimų. Kartu su garsių puodų gamintojų atstovais paruošėme straipsnį, kuriame rasite atsakymus į svarbiausius iš jų.
Puodų įvairovė įspūdinga
Atėjus laikui puodus keisti (šis laikas dažnai sutampa su įkurtuvėmis, virtuvės atnaujinimu ar tiesiog pasibaigusiu senųjų puodų tarnavimo laiku), kyla ne vienas klausimas. Pavyzdžiui – kodėl tokios didelės puodų kainos? Kuo ypatingi brangieji? Kuo blogi pigesni, nejau svils nuo pirmos dienos? Kiek puodų reikia 3, 4 ar 5 asmenų šeimai? Kokie puodai universaliausi? Kokią reikšmę turi dangčiai? ir t.t. Yra keletas esminių dalykų, kuriuos reikia įvertinti renkantis puodus.
Ką apgalvoti prieš perkant puodus?
Nuspręskite, kiek puodų jums reikia. Šioje vietoje galite atsižvelgti į du aspektus: kaip dažnai ir kokiam kiekiui žmonių gaminate. Jeigu maistą gaminate tik sau vienam, pakanka 2-3 puodų. Jei kelių asmenų šeimai – reikės daugiau ir įvairesnių puodų. Rekomenduojame įsigyti puodų rinkinį, nes jame paprastai būna sukomplektuoti universaliausi ir populiariausių dydžių puodai. Be to, rinkinys visada atrodys stilingai, puodų nereikės slėpti spintelėse ir netgi priešingai – išrikiuoti ant viryklės jie papuoš jūsų virtuvę!
Apgalvokite, iš kokios medžiagos pagaminti puodai jums labiau patinka. Jie gali būti iš nerūdijančio plieno, ketaus ar aliuminio. Medžiagos pasirinkimą gali lemti gaminimo įpročiai bei puodų priežiūra – pavyzdžiui, nerūdijančio plieno indus galima plauti indaplovėje, o štai ketaus puodus reikėtų plauti rankomis. Jeigu nekenčiate indų plovimo, tokie puodai jus vargins. Šiuo atžvilgiu nerūdijančio plieno puodai yra patys populiariausi.
Išsirinkite puodų dydžius. Diametrą, aukštį ir talpą rinkitės pagal tai, ką mėgstate gaminti, kokie jūsų valgymo įpročiai. Puodai aukštu kraštu labiau tinka sriuboms gaminti ar bulvėms virti, žemi puodai skirti troškiniams. Greitpuodžiai padeda sutaupyti laiko, o gaminamas maistas išsaugo savo vertingąsias savybes, tad labai tinka vaikus auginančioms šeimoms ir tiems, kurie neturi daug laiko stovėjimui virtuvėje, tačiau nori maitintis sveikai.
Įsitikinkite, kad puodai tinkami jūsų viryklės tipui. Jei naudojatės indukcine virykle, svarbu atkreipti dėmesį ar puodai jai yra tinkami. Šiais laikais daugelis puodų jau yra pritaikyti visiems viryklių tipams, tačiau verta pasitikrinti.
Nusimatykite pinigų sumą, kurią paskirsite puodams. Žinodami kokia kaina jums yra tinkama, susiaurinsite asortimentą ir bus lengviau pasirinkti.
Rankena – ne smulkmena
Apsvarsčius anksčiau minėtus 6 punktus, jau galima keliauti į puodų skyrių. Tačiau ir čia reikės atidumo. Atkreipkite dėmesį į keletą dalykų:
Rankenos. Jas labai svarbu apžiūrėti, ypač jei mėgstate gaminti ilgiau. Pavyzdžiui, tuščiavidurės rankenos neįkaista, tad galima saugiai ir patogiai naudoti puodą net ir ilgesnį laiką. Rinkoje yra puodų ir su visai nekaistančiomis rankenomis, kaip pvz., gamintojo WMF puodai „Quality One“.
Dangčiai. Stiklinių dangčių privalumas tas, kad galima stebėti visą gaminimo procesą. Metalinių dangčių – galimybė juos plauti indaplovėje, be to, tokie dangčiai nedūžta. Taip pat yra puodų, kurių dangčiai pritaikyti lengvam skysčių nupylimui – viename dangtyje dažnai būna net keli skirtingi koštuvo tipai, tad galima pasirinkti tinkamesnį pagal tai, kas yra gaminama. Tokie dangčiai nepamainomi verdant bulves ar makaronus. Renkantis, nepamirškite dangčių pakilnoti! Metaliniai turėtų būti sunkesni, kad verdant nedrebėtų ir nekeltų triukšmo. Atkreipkite dėmesį, kad vieni dangčiai turi angą garų išleidimui, kiti – neturi. Paprastai ji yra uždedamuose dangčiuose, o štai įleidžiami dangčiai garus išleidžia per visą perimetrą.
Papildomos funkcijos. Kai kurių puodų korpusai turi užapvalintus kraštelius, kad būtų patogiau nukošti produktus. Taip pat ant puodų vidinės sienelės gali būti matavimo skalės tiksliam skysčių kiekio matavimui.
Estetika. Puodus savo virtuvėje matysite praktiškai kasdien, tad puodai, žinoma, jums turi būti ne tik patogūs, bet ir gražūs. Gamintojai gali pasiūlyti įvairiausių, kiekvieno pirkėjo skoniui tinkančių puodų: minimalistinių, elegantiško dizaino ar priešingai – su spalvotomis detalėmis, įdomių formų rankenomis, išskirtinio dizaino dangčiais. Tad neignoruokite ir „meilės iš pirmo žvilgsnio“ veiksnio. Jei estetika virtuvėje jums svarbi, rekomenduojame rinktis puodų rinkinį. Toks pirkinys ne tik bus universalus, bet ir puikiai atrodys!
Puodų gamintojai
„WMF“ (Vokietija) nuo 1853 m. kuria išskirtinio dizaino, aukščiausios kokybės gaminius. Jų gaminamų produktų spektras apima visus virtuvės reikmenis, reikalingus šiuolaikinėje virtuvėje – nuo peilių iki greitpuodžių. WMF produktai yra puikiai įvertinti pasaulyje dėl savo išskirtinės kokybės ir technologinių naujovių, o už produktų dizainą kompanija nuolat laimi prestižinius apdovanojimus.
„Barazzoni“ (Italija) puodai ir jų rinkiniai gaminami iš aukščiausios kokybės nerūdijančio plieno. Jie pasižymi tobulomis korpuso linijomis, itin lengva priežiūra ir aukštu daugiasluoksniu dugnu, leidžiančiu gaminti ant visų viryklių tipų. „Barazzoni“ – daugiau nei 116 metų patirtį skaičiuojantis šeimos verslas, kurį nuo pat įkūrimo valdo jau ketvirtos kartos atstovas. Šio gamintojo virtuvės reikmenys pasižymi išskirtiniu dizainu, inovacijomis ir funkcionalumu.
„Magefesa“ (Ispanija) – vienas iš Europos greitpuodžių gamintojų lyderių. Jau nuo 1948 metų „Magefesa“ prekinis ženklas simbolizuoja aukštą kokybę, saugius produktus ir nuolatinį tobulėjimą. Ilgametė gamybos patirtis leidžia puikiai suderinti tradicijas, kokybę ir šiuolaikiškumą.