
Peiliai – nepamainomi įrankiai tiek virtuvėje, tiek stovyklaujant. Tikriausiai ne kartą įsitikinote, kad maisto ruoša ar kita veikla neteikia malonumo, jei tenka naudotis peiliais, kurie yra nepatogūs, prastai pjauna ir greitai atšimpa. Dėl šios priežasties juos reikia rinktis atsakingai. Itin kokybiški yra „Opinel“ peiliai, pasižymintys patvarumu ir ilgaamžiškumu.
Žinoma, net ir pačius geriausius įrankius reikia tinkamai prižiūrėti, todėl dalinamės patarimais, kaip peilius išlaikyti kokybiškais ne vienerius metus.
OPINEL peilių plovimas
Peiliai, pagaminti iš nerūdijančio plieno. Atlenkite peilio geležtę, šiek tiek palaikykite ją po drungno vandens srove ir patrinkite indų plovikliu suvilgyta kempine. Vėl nuskalaukite geležtę drungnu vandeniu, stengdamiesi per daug nešlapinti medinės rankenos. Prieš užlenkiant geležtę peilį išdžiovinkite (jei rankena pagaminta iš plastiko, laukti kol išdžius nereikia).
Svarbu! Nemerkite į vandenį viso peilio, nes medinė rankena gali deformuotis.
Peiliai, pagaminti iš anglies pluošto. Atlenkite peilio geležtę ir valykite ją drungnu vandeniu ir indų plovikliu suvilgyta kempine. Kempinę gerai išskalaukite drungname vandenyje ir dar kartą ja nuvalykite nuo geležtės likusius nešvarumus. Baigus valyti, nedelsiant nusausinkite geležtę švelniu sausu skudurėliu. Prieš užlenkiant geležtę, rekomenduojame ją sutepti maistiniu aliejumi (taip išvengsite oksidacijos).
Svarbu! Nemerkite į vandenį viso peilio, nes medinė rankena gali deformuotis. Neplaukite geležtės po tiesiogine vandens srove.
Plovimas indaplovėje. Kišeninių peilių indaplovėje plauti nerekomenduojame, nes taip galite juos nepataisomai sugadinti. Virtuvinius ir stalo peilius (su nejudria geležte) geriausia plauti rankomis – taip jie ilgiau išliks kokybiški. Jei vis tik norite juos plauti indaplovėje, patariame rinktis miltelių pavidalo ploviklius (vengti tabletės pavidalo ploviklių), o po plovimo nedelsiant išimti peilius iš indaplovės.
Jei norite, kad peilio geležtė tarnautų ilgai ir išliktų kaip nauja, nepjaustykite maisto ant kieto paviršiaus (stiklo, marmuro, keramikos ir pan.). Pjaustymui naudokite medines arba sąlyčiui su maistu tinkančias plastikines pjaustymo lenteles.
Prieš galandant peilį, geležtę, jei ji buvo sutepta, švariai nuvalykite ir nusausinkite. Ašmenims galąsti naudokite galąstuvą arba natūralų akmenį.
Iš pradžių natūralų akmenį šiek tiek sušlapinkite. Stipriai braukite ašmenimis per akmenį pirmyn ir atgal, ritmiškais rankos judesiais (akmuo turi būti nukreiptas į geležtę maždaug 20° kampu). Antrasis galandimo etapas – kitoje geležtės pusėje susidariusios šerpetos (smulkių plieno dalelių), pašalinimas. Šerpeta trukdo pjauti, todėl ją pašalinti būtina. Šerpetą pašalinsite ritmiškai šlifuojant ašmenis akmeniu (nukreiptu į geležtę 20°kampu). Spauskite silpniau, nei pirmajame etape, rankos judesius nukreipiant nuo geležtės pagrindo link smaigalio. Pabaigoje 2 kartus švelniai perbraukite akmeniu abi ašmenų puses.
Lengvas OPINEL peilių geležtės atlenkimas
Mediena yra gyva, drėgmei ir temperatūros pokyčiams jautri medžiaga, todėl peilio rankena gali šiek tiek pabrinkti, joje esantis tarpas – susiaurėti ir geležtė gali jame strigti. Jei peilio ilgai nenaudojote, geležtė gali net „prilipti“ prie rankenos.
Kai sunkiai sekasi atlenkti OPINEL peilio geležtę, Jums padės iš kartos į kartą perduodamas „Savojiečio smūgis“ (Le coup du Savoyard®):
1. Stipriai pasukite žiedą, kad atlaisvintumėte plyšį.
2. Peilį laikykite už rankenos: žiedas turi būti delne, tarpas nukreiptas žemyn, bet neuždengtas pirštais.
3. Staigiu smūgiu suduokite peilio galu į kietą paviršių, pvz., stalą (prieš tai įsitikinkite, kad paviršius nėra trapus, nes galite jį pažeisti).
Nuo smūgio geležtė atsilaisvins ir lengvai atsilenks. Šis išties paprastas triukas padės „sutramdyti“ net ir seniausiai naudotus peilius. Jei Jūsų peilio geležtė sunkiai lankstosi, visų pirma patikrinkite ar peilio rankena yra sausa. Ant tarpo užvarvinkite lašą lubrikanto ir kelis kartus atlenkite bei vėl užlenkite geležtę. Jeigu reikia, vėl užlašinkite, o jo perteklių nuvalykite.
Norint, kad peiliai tarnautų kuo ilgiau, svarbu atsiminti dvi pagrindines taisykles: peilio ilgai nelaikyti drėgnoje vietoje ir po naudojimo sausai nuvalyti jo geležtę.