
Iškylos, žygiai, ilgi pasivaikščiojimai gamtoje ar kelionės neatsiejamos nuo maisto termoso. Jame galima laikyti tiek šaltą, tiek karštą maistą, nesibaiminant, kad jo temperatūra greitai pakis. Pavyzdžiui, Stanley maisto termosai karštį gali išlaikyti nuo 4 iki 20 valandų, šaltį – iki 24 valandų. Vis tik maisto termosų panaudojimo galimybės gali būti platesnės. Termosai tinka ne tik šilto maisto, malonios vaisių, salotų, kitų šaltų užkandžių tekstūros bei temperatūros išlaikymui, bet juos galima naudoti ir kaip maisto ruošimo indus.
Kodėl verta išbandyti maisto gaminimą termose?
Gaminti maistą termose yra lengviau, tuo pačiu taupomas laikas ir energija. Todėl pagaminti maistą termose reikalauja mažiau pastangų ir tai gali padaryti beveik bet kas. Netgi vaikai, kuriems neretai pritrūksta kantrybės, bet visada džiugina pačių pagamintas maistas ir greitas rezultatas. Kitas privalumas – energijos taupymas. Pavyzdžiui, Stanley Artisan maisto termosai išlaiko karštį net 13 valandų, todėl kartą pakaitinus vandenį iki reikiamos temperatūros ir juo užpylus mėgstamas kruopas, gauta košė išliks šilta ilgesnį laiką. Galiausiai, pradėjus gaminti termose, galima tinkama linkme pakoreguoti mitybos įpročius. Pavyzdžiui, daugelis iš mūsų nevartojame viso grūdo kruopų košių, nes pristinga laiko ir kantrybės virti šiuos produktus. Vis tik pasitelkus maisto termosą, įvairios kruopos – grikiai, ryžiai ar avižos – „pasigamins pačios“, kol jūs miegosite, jei iš vakaro užpilsite jas karštu vandeniu ir paliksite termose brinkti per naktį.
Kaip pasiruošti?
Tam, kad jūsų gaminamas maistas išlaikytų norimą temperatūrą ilgesnį laiką, svarbu įsigyti kokybišką termosą. Pavyzdžiui, Stanley Classic su patogiu šaukštu-šakute yra pagamintas iš perdirbto nerūdijančio plieno, išlaiko karštį apie 7 valandas, nes turi dvigubas sieneles, vakuuminę izoliaciją ir yra itin sandarus. Be to, yra visiškai saugus sąlyčiui su maistu, nes sudėtyje neturi BPA.
Prieš kiekvieną gaminimą į termosą įpilkite verdančio vandens, kad sušildytumėte jo metalines sieneles, ir tik tada pradėkite gaminimą, nes taip temperatūra išsilaikys ilgiausiai. Subėrę ir supylę norimus ingredientus, termosą užsukite, gerai suplakite rankose bei paguldykite jį ant šono, nes pastačius termosą įprastai, dugnu žemyn, sunkesni ingredientai nusės į apačią ir bus paveikti karščio netolygiai. Turėkite omeny, kad niekada negalima pripildyti termoso visiškai, o pasilikti vietos visų ingredientų, pavyzdžiui, kruopų brinkimui. Viena geriausių gaminimo termose dalių yra tai, kad procesas yra itin paprastas, dažnai vien atidarius termosą ir žvilgtelėjus, lengva suprasti, kada maistas paruoštas valgymui ir beveik neįmanoma jo pervirti ar perkepti.
Ką galime gaminti termose?
Košės gali būti tiek maistingi šeimos pusryčiai, tiek pietūs darbe. Tačiau dėl laiko stokos daugelis iš mūsų retai imamės iš pat ryto stovėti prie puodų ruošdami košes ir prižiūrėdami, kad šios neprisviltų. Išeitis gali būti kokybiškas termosas, į kurį supylus grikius su verdančiu vandeniu, maistinga ir minkšta grikių koše galėsite mėgautis jau po poros valandų. Tuo tarpu avižos termose išbrinks per 15–20 minučių. Taip pat termose galite pasigaminti ir ryžių košės. Baltuosius ryžius užpylus verdančiu vandeniu, šie termose išbrinks per 60–90 minučių, rudieji – 2–3 valandas. Bolivinės balandos košei paruošti termose prireiks maždaug 2 valandų. Termose galite išvirti net pupeles – tam prireiks 8–10 valandų. Tokiu būdu virtas pupeles galėsite valgyti tiek vienas, tiek iš jų gaminti mėgstamas sočias salotas. Svarbiausia, kad paprastai norimas kruopas galima užpilti verdančiu vandeniu ir palikti termose per naktį, nes beveik neįmanoma per tokį trumpą laiką jų pervirti. Žinoma, nereikėtų laikyti ilgiau kaip 10 valandų, kad neprasidėtų rūgimo procesai.
Na, o jei keliaujate prie jūros, į sporto salę ar į darbą ir norite po to pasimėgauti šviežiais šaltais užkandžiais – termosas puikiai tiks kaip transportavimo indas, kuriame vaisiai ir daržovės išliks vėsios ir neištižusios.
Kaip matome, maisto termosų panaudojimo galimybės yra platesnės, negu tik išvykų ar žygių gamtoje metu. Juos lengva ir net naudinga įtraukti į kasdienį maisto ruošimą, nes taupomas laikas, elektros energija ar dujos, o valgoma neretai maistingiau negu paskubomis ruošiant maistą įprastu būdu ar valgant kavinėse. Tam, kad maksimaliai palengvintumėte savo buitį, rinkitės visame pasaulyje vertinamus Stanley maisto termosus. Juos itin lengva prižiūrėti, nes galima plauti indaplovėje. Be to, yra patvarūs – atsparūs dūžiams, deformacijai, o visai Stanley produkcijai, taip pat ir maisto termosams, taikoma net 25 metų garantija.
Džiaukitės kasdiena ir paprastesniu maisto gaminimu pasitelkiant kokybiškus Stanley termosus.