
Kaip iškepti tobulus ir burnoje tirpstančius keksiukus? Nors šį desertą iškepti daug lengviau nei tortą ar pyragą, dažnai susiduriame su iššūkiais ir vėliau bijome bandyti iš naujo.
Surinkome geriausią ir patikimiausią informaciją tam, kad pasidalintume su Jumis ir įkvėptume naujiems atradimams virtuvėje.
Pagrindinės taisyklės, kurių svarbu laikytis
Sekite receptą
Labai svarbu sekti receptą, ypač jei pagal jį gaminate pirmą kartą. Receptų kūrėjai praleidžia daug laiko bandydami ir ieškodami geriausio skonio, todėl iš anksto patikrina daugybę variacijų. Jeigu receptą mokate mintinai, pabandykite pakeisti vieną ingredientą ar veiksmą – tokiu atveju bus lengviau sekti procesą ir suprasti, kokias klaidas darote.
Naudokite tik kokybiškus ingredientus
Jeigu manote, kad nejausite didelio skirtumo tarp tikro šokolado ir saldžiosios plytelės arba vanilinio cukraus ir natūralaus vanilės ekstrakto, labai klystate. Kiekvienas ingredientas turi didžiulę įtaką skoniui. Rinkitės tik aukščiausios kokybės, šviežius produktus.
Palaikykite ingredientus kambario temperatūroje
Visi ingredientai geriau ir greičiau susijungia tarpusavyje, jei yra tos pačios temperatūros. Žinoma, tai reikalauja daugiau planavimo: svarbu iš anksto (prieš 15–20 min.) iš šaldytuvo išimti kiaušinius, sviestą ir kitus šaltai laikomus produktus. Šis patarimas puikiai pasiteisina, siekiant geriausio rezultato.
Nemaišykite tešlos per ilgai
Pagrindinė savybė, kurios verta pasimokyti iš geriausių kepėjų – švelnumas. Norėdami iškepti purius, minkštus, drėgnus keksiukus, turite tešloje palikti oro burbuliukų, kurie vėliau išsiplės orkaitėje. Jeigu ingredientus maišysite per ilgai ar per stipriai, teks nusivilti plytų kietumo kepiniais. Pasirinkite lėtą maišytuvo greitį ir baikite maišyti iškart, kai tik bus sudėti visi ingredientai.
Atkreipkite dėmesį į temperatūrą
Kepimo laikas ir temperatūra labai priklauso nuo orkaitės bei pasirinkto recepto. Optimaliausia temperatūra yra 160–200 °C. Daugelis orkaičių yra nenuspėjamos arba netolygiai paskirsto karštį, o temperatūra tobuliems kepiniams – ypač svarbi. Geriausias sprendimas norint nesuklysti ir neįdėti paruoštų keksiukų į per karštą arba nepakankamai įkaitusią orkaitę – matuoti temperatūrą orkaičių termometru.
Kepkite keksiukus centrinėje orkaitės dalyje
Kepiniams labai svarbu, kad karštis pasiskirstytų vienodai. Keksiukus dėkite į orkaitės vidurinę dalį, tokiu būdu išvengdami per didelio karščio vienoje vietoje. Jeigu jūsų orkaitė kepa netolygiai, apkeiskite keksiukus vietomis. Nepatariama to daryti anksčiau nei praėjus 2/3 kepimui reikalingo laiko.
Dažniausiai daromos klaidos
Kartais atrodo, jog viską padarome teisingai: pasirenkame puikius ingredientus, geriausią kepimo formą, skaičiuojame laiką – tačiau vis tiek neišeina taip, kaip tikėjomės. Štai keletas dažniausiai daromų klaidų, kepant keksiukus:
Keksiukai paliekami kepimo formoje
(pasekmė: perkepę ir kieti keksiukai)
Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų, dėl kurios keksiukai praranda drėgmę ir purumą – ištraukti iš orkaitės jie paliekami vėsti kepimo formoje. Metalinė kepimo forma ilgai išlaiko karštį, todėl svarbu keksiukus iš jos išimti ir padėti ant kambario temperatūros pagrindo, kad šie neperkeptų. Šioje vietoje laimi tie, kurie naudoja silikonines kepimo formas. Šios formos atvėsta ypač greitai, todėl galime nesibaiminti ir palikti keksiukus jose net tiekiant ant stalo.
Keksiukai kepami per ilgai
(pasekmė: sausi ir kieti keksiukai)
Standartinio dydžio keksiukus reikia kepti maždaug 18–20 min, o didesnius 24–26 min. Dažnai kepiniai kepami per ilgai, todėl jie būna kieti ir sausi. Geriausias būdas patikrinti ar keksiukai iškepę – tradicinis dantų krapštuko metodas. Įkiškite dantų krapštuką į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu jis švarus – keksiukai iškepė.
Į formeles pilama per daug arba per mažai tešlos
(pasekmė: nepakankamai arba per daug iškilę, beformiai keksiukai)
Keksiukai neiškyla, išbėga, praranda formą… Siekiant to išvengti, patariama tešla užpildyti ne daugiau nei 2/3 formelės. Keletą kartų iškepus toje pačioje formoje, atrasite optimaliausią tešlos kiekio variantą. Labai patogu tešlą dėti ledų šaukštu. Taip pat tam tiktų nedidelis samtelis, virtuvinis ar specialus konditerinis šaukštas. Jais patogu pasemti ir įkrėsti į formelę vienodą tešlos kiekį.
Keksiukai patiekiami nepakankamai atvėsę
(pasekmė: per daug trupantys, nesustingę keksiukai)
Šią klaidą daro nekantriausi kepėjai – vos ištrauktus, karštus keksiukus iškart serviruoja ant stalo. Rekomenduojama palaukti bent 40 min. ir leisti keksiukams šiek tiek atvėsti, sustingti. Atminkite, net jei keksiukų viršus atrodo vėsus, vidus vis dar gali būti įkaitęs, todėl verta šiek tiek pakentėti ir galėsite džiaugtis puikiu rezultatu.
Keksiukai dekoruojami per anksti
(pasekmė: formą praradę ar drėgmės prisigėrę papuošimai)
Dėl laiko trūkumo dažnai daroma klaida, sugadinanti visą grožį – keksiukai dekoruojami gerokai per anksti, kol yra neatvėsę. Jeigu dar šiltus keksiukus konditeriniu švirkštu dekoruosite kremu, nuo karščio kremas praras standumą ir nubėgs. Taip pat, keksiukai dekoruoti sausainiais ar kitomis dekoracijomis iki patiekimo kartais stovi kelias valandas ar net ilgiau, todėl papuošimai sugeria drėgmę ir praranda traškumą. Patariama dekoruoti keksiukus likus kuo mažiau laiko iki patiekimo.
Nesudėtingas keksiukų receptas
Paprasti keksiukai – geriausi keksiukai. Todėl pradedantiems atradimus virtuvėje, siūlome išbandyti lengvą ir laiko patikrintą receptą.
Puriems keksiukams Jums reikės:
- 260 g (arba 2 puodelių) kvietinių miltų
- 250 g cukraus
- 200 g sviesto (ne mažiau nei 83 % riebumo)
- 4 vnt. kiaušinių
- 2 a. š. vanilės ekstrakto
- Žiupsnelio druskos
Keksiukams gaminti ir dekoruoti Jums reikės šių įrankių:
- Keksiukų kepimo formos
- Popierinių keksiukų formelių
- Didelio šaukšto (jei kepate dažnai, galite įsigyti ir specialų konditerinį šaukštą)
- Konditerinio švirkšto
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite popierines keksiukų formeles į silikoninę arba metalinę kepimo formą ir pasiruoškite indą, kuriame bus patogu maišyti tešlą.
Į indą sudėkite miltus, cukrų, minkštą sviestą ir kiaušinius. Maišykite apie 30 sek., naudodami elektrinį maišytuvą su antgaliu, skirtu tešlai. Pasirinkite vidutinį ar mažesnį greitį.
Supilkite pieną ir vanilės ekstraktą ir maišykite apie 2 minutes, kol tešla taps lengva ir puri.
Ledų šaukštu tešlą supilkite į formeles. Kepkite 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Praėjus šiam laikui, dantų krapštuku patikrinkite vieną iš keksiukų. Jei pagaliukas neapsivels tešla – keksiukai iškepė.
Ištraukite keksiukus iš orkaitės, išimkite iš įkaitusios kepimo skardos ir leiskite jiems atvėsti.
Keksiukus galite dekoruoti įvairiais kremais, uogomis, konditeriniais papuošimais. Tam naudokite patogų konditerinį švirkštą. Su juo taip pat galite į vidų įšvirkšti įdaro – uogienės ar skysto šokolado.
Sėkmės ir naujų atradimų virtuvėje!