Geriausia kepimo forma – kaip pasirinkti?

Geriausia kepimo forma – kaip pasirinkti?

Tinkami ingredientai, šiek tiek asmeninės improvizacijos, tikėjimas ir noras pasirodyti geriausiai – atrodo, tiek pakaktų sukurti šedevrą virtuvėje ir nudžiuginti draugus bei artimuosius. Deja, iki šlovės valandos kartais pritrūksta tik... teisingai parinktos kepimo formos.

Kaip pasirinkti kepimo formą kanelėms, lazanijai, daržovių troškiniui?

Kaip išsirinkti praktiškiausią variantą, neužgriozdinant virtuvės? Šis išsamus gidas padės jums susipažinti su populiariausiomis kepimo formomis ir išsirinkti geriausiai poreikius atitinkančią virtuvės palydovę.

 

Metalinės kepimo formos

Metalinė kepimo forma – populiariausia forma konditeriniams gaminiams. Aukštos kokybės formose kepiniai iškepa tolygiai, o viršus dailiai apskrunda. Metalinės formos padengiamos karščiui atspariomis dangomis. Jos geriausiai tinka apkepams, pyragams, tortams ir kitiems saldiems kepiniams, daržovių, grybų, ryžių užkepėlėms.

 

 

 

Metalinės kepimo formos pliusai Metalinės kepimo formos minusai

Karščiui atsparią dangą turinčios formos yra lengvai valomos, prie jų nepridega maistas.

Metalas greitai atvėsta, todėl galite greitai išimti kepinius iš formos.

Labai patogios metalinės atsegamos kepimo formos, iš kurių ypač patogu išimti bet kokį kepinį, jis išlieka puikios formos ir lygiais kraštais.

Tos pačios firmos skirtingų dydžių formos puikiai susideda viena į kitą ir neužima daug vietos virtuvėje.

Tinka visų rūšių orkaitėms ir indukcinėms krosnelėms.

Kai kurios metalinės formos nėra atsparios vaisių rūgščių poveikiui.

Kepant papildomai patariama naudoti kepimo popierių arba ištepti formą riebalais.

Plaunat patariama nenaudoti aštrių šveitiklių, kad forma kuo ilgiau išliktų kaip nauja ir nesusibraižytų.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Spalvą. Tamsaus metalo formos šilumą traukia labiau nei šviesaus metalo, todėl tamsioje formoje maistas iškepa greičiau ir gražiau apskrunda.

Dydį. Tradicinė kepimo forma – 20, 22 arba 25 cm skersmens. Formos dydį rinkitės pagal savo poreikius.

 

Stiklinės kepimo formos

Tradicinė ir patikima – pagrindiniai du žodžiai, skirti apibūdinti stiklinei kepimo formai. Deja, ji dažnai lieka užmiršta ir neišnaudota tarp gausybės kitų rūšių kepimo formų. Tokios formos labiau tinka kulinarijai nei konditerijai: puikiai praverčia kepant apkepus, lazaniją, troškinius, bulves. Jose patogu gaminti želė tortus.

 

 

 

Stiklinės kepimo formos pliusai Stiklinės kepimo formos minusai

Stiklas – švariausia ir pavojaus maistui labiausiai nekelianti medžiaga.

Dėl šių formų skaidrumo visada galima stebėti maisto gaminimo procesą.

Stiklinė kepimo forma atlaiko didžiausią karštį ir nesibraižo.

Šios formos nesugeria kvapų – galite be baimės toje pačioje formoje kepti žuvį, o vėliau pyragą nesibaimindami, kad bus juntamas prieš tai ruošto patiekalo kvapas.

Galima plauti indaplovėje.

Stiklas – dūžtanti medžiaga, kurią svarbu saugoti nuo stiprių smūgių.

Maistas dažnai prilimpa, todėl rekomenduojama užmerkti dar šiltą formą su trupučiu indų ploviklio arba prieš kepant patiesti kepimo popierių.

Stiklas nepakenčia staigių temperatūros šuolių, todėl svarbu leisti formai atvėsti arba sušilti prieš keičiant temperatūrą.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Paskirtį. Būtinai perskaitykite, kas nurodyta etiketėje arba ant pačios formos. Svarbu, kad ji būtų pakankamai stora ir tinkama naudoti orkaitėje – nesumaišykite su stikliniais indais, skirtais maisto serviravimui.

 

Keraminės kepimo formos

Keraminį kepimo indą tinka naudoti tada, kai pagamintą maistą norite patiekti jo neišimant iš indo, kuriame kepėte. Gražus indas gali tapti puikiu stalo akcentu, o jame patiektas maistas ilgiau išliks šiltas ir sultingas. Keraminis indas su dangčiu užtikrina maisto troškinimąsi savose sultyse neprarandant vertingų medžiagų, todėl tokios formos geriausiai tinka ruošiant žuvį, mėsą, troškinius. Taip pat toks indas puikiai tinka lazanijai ir kitiems lakštiniams patiekalams bei desertams, kurių nereikia išimti iš formos prieš patiekiant: šokoladiniams suflė ar kreminiams uogų desertams.

 

Keraminės kepimo formos pliusai Keraminės kepimo formos minusai

Ši kepimo forma gaminama iš natūralių žaliavų: molio, mineralų, vandens, todėl yra saugi aplinkai ir organizmui.

Keramika gerai išlaiko temperatūrą, todėl maistas ilgiau išlieka šiltas.

Į keramines formas neįsigeria anksčiau gaminto maisto kvapas.

Atsparios įbrėžimams, todėl jas nesunku prižiūrėti.

Sunkesnė nei kitos kepimo formos.

Užima daugiau vietos virtuvėje nei silikoninės ar metalinės formos.

Mažiau atspari staigiems temperatūros pokyčiams, stipriems smūgiams.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Pritaikymą. Jei indo dugnas glazūruotas, jis puikiai tiks salotoms ar kitiems šaltiems patiekalams. Jei dugnas lygus ir neturi glazūros – jis pritaikytas orkaitei.

Estetiką ir dydį. Keraminiame inde kepti patiekalai dažniausiai tiekiami ant stalo jų neišimant iš indo ir tampa pagrindiniu stalo akcentu, todėl renkantis atsižvelkite ir į jums priimtiniausią estetinį vaizdą bei reikiamą dydį.

 

Silikoninės kepimo formos

Silikoninė kepimo forma – bene populiariausia ir universaliausia kepimo forma, užkariavusi daugelio virtuvės šefų širdis. Ji tinka tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų kepimui. Be to, tokias formas galima naudoti ne tik kepimui, bet ir šaldymui, todėl jose galėsite ruošti skaniausius desertus, tereikia išsirinkti norimą formą ir dydį. Silikoninę kepimo formą vertinga rinktis gaminiams, kuriuos norėsite išimti iš formos prieš patiekiant. Taip pat norint pagaminti išskirtinį, įdomios formos gaminį. Pavyzdžiui, kepimo forma „širdis“ puikiai tiks norint pyragu nustebinti mylimą žmogų.

 

Silikoninės kepimo formos pliusai Silikoninės kepimo formos minusai

Didelė formų ir dydžių įvairovė – nuo universalių iki išskirtinių.

Prieš kepant nereikia ištepti riebalais ar naudoti kepimo popieriaus – maistas nepridega ir neprilimpa.

Patiekalus lengva išimti: kraštai lengvai atsiverčia ir nesugadina kepinio formos

Silikonas yra labai nepretenzinga medžiaga: vos ištraukus iš šaldiklio ją galima dėti į įkaitintą orkaitę ar šildyti mikrobangų krosnelėje.

Silikonas neįkaista, todėl jį saugu patogu naudoti norint gaminti kartu su mažyliais – vos iš orkaitės ištrauktos formelės greitai atvėsta ir nesukelia pavojaus nusideginti.

Lengvai prižiūrimos ir užima nedaug vietos virtuvėje, nes yra labai lanksčios ir gali būti įspraustos net į labai mažus tarpus.

Ilgaamžiškumas. Silikoninės kepimo formos yra skirtos maždaug 3000 kepimų, o tai yra beveik 8 metai kepant kasdien

Prastesnės kokybės kepimo formos yra neatsparios didesniam nei 240 laipsnių karščiui. Patariama rinktis geros kokybės formą, kurios atsparumas siektų net 260 laipsnių.

Silikoninę formą lengva įpjauti, todėl rekomenduojama vengti aštrių įrankių. Vietoj jų geriau naudoti medinius ar silikoninius.

Jeigu tokioje formoje ilgiau palaikysite specifinį produktą (pvz., žuvį), kvapas gali šiek tiek įsigerti. Tokiu atveju patariama išplauti šią formą su sodos milteliais.

Jeigu esate nepatyręs gaminime, minkštos formos gali sukelti nepatogumų – iš anksto apačioje nepakišus kieto pagrindo, supylus tešlą į formą, ją sunkiau nunešti iki orkaitės. Tačiau tai labai greitai perprantama ir bėdų daugiau nekyla.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Lankstumą. Pačiupinėkite kelias skirtingas formas – silikonas turi būti ne tik tvirtas, bet ir lankstus. Taip pat ne per plonas ir ne per storas.

Ką planuojate gaminti. Apgalvokite, ką dažniausiai kepate ir pagal tai pasirinkite norimus dydžius ar forma. Pavyzdžiui, kepimo forma keksiukams yra labai specifinė, dažniausiai joje yra 6-12 apskritimų. Tokioje formoje negalėsite iškepti pyrago ar duonos.

Kam gaminate. Jei kepinius ruošite vaikams ar šventei, rinkitės formas su raštais. Tokie kepiniai suteiks džiaugsmo mažiesiems ar papuoš jūsų stalą.

 

Kiekviena kepimo forma turi savų pliusų ir minusų, kuriuos reikia įvertinti renkantis. Svarbu rinktis kokybišką, patikimo gamintojo siūlomą produktą. Tokie produktai atitinka aukščiausius standartus, yra nekenksmingi aplinkai ir sąlyčiui su maistu. Visada pravartu turėti kelias kepimo formas, tinkančias skirtingiems patiekalams– tokiu atveju kiekvieną kartą susiruošus ką nors gaminti, lengvai rasite gaminiui labiausiai tinkančią formą.

Linkime sėkmės ir kūrybiškumo virtuvėje!