Top 5 geriausi virtuvės peiliai – kaip išsirinkti?

Top 5 geriausi virtuvės peiliai – kaip išsirinkti?

Jeigu planuojate investuoti į gerus virtuvės peilius, pasirinkimo gausybė gali gluminti. Geri peiliai nemažai kainuoja, todėl juos rinkitės atsakingai, o kad būtų lengviau, naudokitės naudingais patarimais. Yra skirtingi peilių tipai iš kurių galite rinktis: virėjo / šefo peilis, dantytas peilis duonai, pagalbinis šefo peilis, peilis kaulams išimti bei kapojimo peilis. Kai jau žinote, kokie peiliai jums reikalingi, galite pradėti ieškoti. 

Kuo skiriasi ir kur naudojami skirtingi peilių tipai

Šefo arba virėjo peilis

Šefo arba virėjo peilis – tai pirmasis ir pats svarbiausias namų virtuvės įrankis, kuriuo atliekama didžioji dalis pjaustymo. Europoje įprastai vadinami šefo peiliais, tačiau Azijos kultūrai pamažu skverbiantis į europietiškas tradicijas, šefo peilį neretai išgirsite vadinant „Santoku“. Nors savo išvaizda šie peiliai skiriasi, tačiau esminė jų funkcija virtuvėje yra mėsos, daržovių pjaustymas, vaisių ar žolelių smulkinimas.

Geri šefo peilio pavyzdžiai – vokiečių gamintojo WMF gaminami „Grand Gourmet“ arba „Spitzenklasse“ kolekcijų peiliai. Šie metaliniai ir kaldinto plieno peiliai turi itin aštrius ašmenis dėl inovatyvios „Performance Cut“ technologijos, kuri apjungia tradicinį metalo iškalimo procesą su šiuolaikiškiausia, precizine technologija.

Duonos peilis

Dantytas peilis duonai leidžia gražiai ir lygiai supjaustyti duoną, batoną ar prancūzišką batoną jų nesuspaudžiant. Duonos peiliai dažniausiai yra ilgi, 20 ar daugiau centimetrų ilgio, plonais, dantytais ašmenimis, kurie, tarsi pjūklas įpjauna duonos paviršių. Šis peilis gali pasitarnauti ir kitiems virtuvės darbams: jeigu turite tikrai ilgą duonos peilį, jį naudokite pjaustant orkaitėje keptą mėsą ar net šventinį tortą. Jeigu turite trumpesnį dantytą duonos peilį, jis puikiai tiks pjaustyti pomidorams ar kitoms daržovėms, kurias dengia kietesnė odelė. 

Gerduvoje visada galėsite išsirinkti tiek ilgą, tiek trumpą duonos peilį. WMF „Spitzenklasse“ kolekcijoje rasite didelių peilių duonai, kurie pasižymi tradicine išvaizda ir itin aštriais ašmenimis dėl inovatyvių gamybos procesų. Prancūzų gamintojo „Opinel“ kolekcijoje rasite spalvingų, trumpų dantytų peilių duonai ar daržovėms pjaustyti.

Pagalbinis šefo peilis

Pagalbinis šefo peilis turi įvairių kitų pavadinimų, kaip kad, peilis skusti ir pjaustyti daržovėms ar tiesiog skutimo peilis. Tai gerokai mažesnė, dažniausiai iki 10 centimetrų ilgio, šefo peilio versija, kurio pagalba atliekami daržovių ar vaisių skutimo, smulkinimo darbai, nes didysis šefo peilis tam yra tiesiog per didelis. 

Geri pagalbinio šefo peilio pavyzdžiai puikuojasi WMF bei „Samura“ gamintojų kolekcijose. Jie lengvi, manevringi, o jais naudojantis jausmas toks, lyg būtų specialiai išlieti jūsų rankai. „Samura“ „MO-V“ bei „Harakiri“ kolekcijų peiliai yra gaminami iš japoniško plieno bei pasižymi itin plonais ašmenimis. Šių peilių ašmenys yra japoniškos formos, jie švelniai nusmailėja nuo galo, o tai suteikia jiems fantastišką pjovimo našumą.

Nukaulinimo peilis

Peilis kaulams išimti, kuris dar gali būti vadinamas iškaulinimo ar nukaulinimo peiliu, turi itin ploną geležtę ir net gali būti lankstus. Kaip ir nusako jo pavadinimas, šis peilis skirtas būtent mėsos atskyrimui nuo kaulo, nes yra trumpesnis ir manevringesnis negu šefo peilis. Šie peiliai panašūs į filė pjaustymo peilius, taigi gali būti panaudojami žuvies filė pjaustymui. Šie peiliai naudojami itin specifiniams kulinariniams poreikiams patenkinti, taigi jeigu savo virtuvėje neplanuojate dažnai nukaulinti mėsos, šio peilio tikrai nepasigesite.

Kapojimo peilis

Kapoklė arba kapojimo peilis, kaip ir nukaulinimo peilis, naudojamas atliekant labai specifines užduotis virtuvėje. Juo galima lengvai smulkinti mėsą su kaulais, kaip kad, sukapoti vištienos kaulus ar perskirti šonkauliukus. Šie peiliai dažniausiai sunkūs, turi plačią geležtę ir yra itin aštrūs. Norint naudotis tokiu peiliu virtuvėje reikia šiek tiek jėgos ir, žinoma, žinių. Jeigu tokio peilio neturite, į pagalbą galite pasitelkti įvairias žirkles skirtas mėsos smulkinimui.

Specialūs peiliai

Be jau aukščiau aprašytų peilių rūšių, savo buitį galite palengvinti naudodami įvairius kitus, konkretiems maisto gaminimo darbams sukurtus įrankius. Keletas iš jų: picos peilis, sūrio peilis, austrių atidarymo peilis, mėsos smulkinimo žirklės ir dar daugiau. Įvertindami savo poreikius, peilių kolekciją visada galite papildyti, tačiau prieš įsigydami bet kokį naują virtuvės įrankį pasidomėkite keletu dalykų.

Kas svarbu prieš perkant peilius?

  • Jeigu nusprendėte investuoti į kokybišką daiktą, atkreipkite dėmesį iš ko pagamintas peilis – rinkitės nerūdijančio plieno, kaldinto plieno arba metalo produktus.
  • Ivertinkite savo poreikius. Ar jums reikalingas vienas universalus peilis, kurio pagalba gaminsite beveik visus patiekalus, ar esate labiau linkę naudoti visą arsenalą įrankių, kaip kad duonos peilis, vaisių / daržovių peiliai ir kiti. Taigi prieš perkant, įsigilinkite į savo poreikius ir investuokite tik į reikalingus daiktus.
  • Pasidomėkite peilių priežiūros ir valymo instrukcijomis. Dažniausiai kokybiškų peilių negalima plauti indaplovėje, kad jų ašmenys neatšiptų ir nerūdytų – rekomenduojama plauti tik rankomis.
  • Jei namuose gaminate dažnai ir daug arba mėgstate virtuvėje suktis su kompanija, verta investuoti ir įsigyti keletą skirtingų paskirčių peilių. Tokiu atveju geriausias pasirinkimas - peilių rinkiniai. Juose rasite tiek būtiniausius, tiek specifinius įrankius, o jūsų virtuvėje vienos linijos peiliai atrodys tvarkingiau ir stilingiau. Be to, perkant peilių rinkinį, tikriausiai dar ir sutaupysite, negu rinkdamiesi keletą pavienių peilių.

Geras ir aštrus peilis prisideda prie maisto gaminimo malonumo. Vertinkite savo laiką ir pastangas, investuokite į geros kokybės peilius, kurie gaminimą pavers džiaugsmingu ir paprastu procesu.