
Saulėtos dienos ir ant prekystalių atsiradusi žaluma – puikus startas sveikos gyvensenos link. Tačiau dažnas iš mūsų salotas tebegardina tradiciniu būdu ir naudoja vos kelis ingredientus: druską, pipirus ir alyvuogių aliejų. Kad salotos būtų skanios bei traškios, paruošėme jums keletą gudrybių, kurios padės ne tik išlaikyti salotų šviežumą, bet ir leis jas stilingai patiekti jūsų šeimos nariams ar svečiams.
Traškių salotų paslaptis
Visada rinkitės tik šviežius salotų lapelius ar daigus. Jeigu patys auginate daržoves, tada jas ruoškite tik prieš pat patiekiant svečiams, taip išvengsite nuvytusių ar pageltusių lapelių vaizdo ir prasto skonio. Turguje ar kitose prekybos vietose atidžiai apžiūrėkite ar daržovės nenuvytusios, nėra puvimo ar pelėsio pėdsakų. Atidžiai tikrinkite indeliuose laikomų salotų galiojimo terminą.
Daržovių ir salotų plovimas bei džiovinimas 
Vengiant žemės ar nešvarumų pėdsakų, šviežius, nepjaustytus salotų ingredientus svarbu kruopščiai nuplauti po vėsiu, tekančiu vandeniu. Jokiu būdu nemerkite salotų lapelių į indą su vandeniu, nes gležni lapeliai gali subliūkšti, o vandens perteklius pavers lapus kempine. Nuplautas daržoves labai svarbu gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, o salotų lapelius ir žalumynus – džiovinti salotų džiovyklėje. Speciali, centrifugos principu veikianti džiovyklė lengvai ir be didelių pastangų pašalins vandens perteklių nuo lapelių, o vanduo liks indo dugne.
Kaip pagaminti ir ilgiau išlaikyti salotų padažą?
Ne paslaptis, jog padažu salotas reikia gardinti tik prieš jas patiekiant, taip bus išlaikyta patiekalo tekstūra ir sodrus skonis. Tačiau padažą galite pasigaminti net keliomis dienomis anksčiau, naudodami specialų padažo plaktuvą. Užtenka sudėti visus mėgstamus ingredientus ir prieskonius, užpilti alyvuogių aliejumi, suplakti ir sandariai uždarytą palikti šaldytuve. Norint panaudoti padažą salotoms, užtenka pakratyti plaktuvą kelis kartus ranka, o viduje esantis kamuoliukas užtikrins, kad jūsų padažas bus puikiai išplaktas ir tinkamas gardinti salotas bet kuriuo metu.
Salotų ruošimas ir patiekimas
Daržoves rekomenduojama pjaustyti skirtingomis formomis, o salotų lapus plėšyti rankomis. Spalvų mozaiką sukuria maži cherry pomidoriukai, geltonieji ir raudonieji pomidorai. Juos pjaustykite skirtingais dydžiais ir formomis, taip salotų lėkštėje jie atrodys žaismingai. Agurkus geriau naudoti trumpavaisius, nes jie turi intensyvesnį skonį ir kvapą. Labai jų nesmulkinkite, nes tada salotos gali greičiau pavandenyti. Ideali salotinė – skaidraus stiklo dubuo su specialiai maišymui skirtais šaukštais. Šiais šaukštais ne tik lengva sumaišyti visus ingredientus, bet ir patogu greitai bei tvarkingai salotas serviruoti.
Salotų serviravimas lyg prabangiame restorane
Skanus patiekalas vertas puikaus įkomponavimo ir stilingo pateikimo. Drąsiai eksperimentuokite su indų spalvomis ir formomis. Skirtingus pagardus: riešutus, sūrį, alyvuoges, skrebučius ar kt. galite serviruoti mažesniuose indeliuose, taip svečiai patys išsirinks papildomus skonių derinius. Ir nepamirškite, kad gražiai paserviruotas patiekalas visada pakelia nuotaiką ir suteikia šventiškumo jausmą.
Itališko salotų padažo receptas vos per 5 minutes
Šis itališkas salotų padažas nustebins savo skonio intensyvumu. Padažu galite apšlakstyti ne tik salotas, bet ir keptą vištieną, žuvį, jūros gėrybes ar pagardinti duonos skrebučius pusryčiams.
INGREDIENTAI
- ¼ stiklinės extra–virgin alyvuogių aliejaus
- 2 valgomieji šaukštai baltojo vyno acto
- 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių
- 1 arbatinis šaukštelis kapotų šviežių petražolių
- 1 arbatinis šaukštelis skysto medaus
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio
- 1 česnako skiltelė
- ½ arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių
GAMINIMAS
- Smulkiai sukapokite česnako skiltelę, ištrinkite ją su medumi ir raudonėliu. Supilkite citrinos sultis, baltojo vyno actą, sudėkite garstyčias.
- Po truputį į padažo plakiklį supilkite alyvuogių aliejų, o tuomet įberkite šviežių petražolių. Viską gerai suplakite.
- Sandariai uždarytame padažo plakiklyje ar kitame stikliniame inde, šaldytuve padažą laikyti galite iki 3 dienų. Prieš naudojant, padažą būtina vėl suplakti, kad jo tekstūra būtų „kremiška“.
Skanių salotų ir naujų patirčių virtuvėje su GERDUVA.