Silikoninės kepimo formos naudojimas. Ką reikia žinoti?

Silikoninės kepimo formos naudojimas. Ką reikia žinoti?

Silikoninės kepimo formos vis labiau populiarėja virtuvėse dėl jų praktiškumo ir patogumo. Tai puiki alternatyva tradicinėms metalinėms formoms. Jei dar negirdėjote apie jas arba ketinate įsigyti naują kepimo formą savo namams, norime pasidalinti keletu patarimų, kuriuos naudinga žinoti.

 

Kuo ypatingos silikoninės kepimo formos?

Nelimpantis paviršius: silikoninės kepimo formos iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminamas maistas prie jų nelimpa. Jų paviršius yra labai lygus, todėl patiekalus itin lengva išimti iš formos, kas yra ypač naudinga, jei kepate trapų maistą. Svarbu ir tai, kad prieš kepant nebereikės tepti formos riebalais, todėl gaminamas maistas bus dar ir sveikesnis, ar nereikės naudoti kepimo popieriaus, todėl naudodami tokias formas kartu ir sutaupysite. Be to, dėl nelimpančio paviršiaus šias kepimo formas lengva išvalyti po maisto gaminimo.

Puikus šilumos perdavimas: silikoninės kepimo formos idealiai paskirsto šilumą visam patiekalui, todėl maistas keps tolygiai. Tuo pačiu, silikoninės formos daug greičiau atvėsta, lyginant su tradicinėmis metalinėmis kepimo formomis, todėl daug greičiau galėsite išimti iš jų kepinius ir mėgautis maistu arba naudoti kepimo formas kitam kepimui.

Daugiafunkcionalumas: tą pačią silikoninę kepimo formą galėsite naudoti tiek kepimui, tiek maisto šaldymui. Kokybiška kepimo forma įprastai tinkama naudoti nuo -60°C iki +220° C temperatūroje , tad tame pačiame inde galite gaminti pyragus, keksus, mufinus, gaminti šaltus desertus, netgi šaldyti ledus ar vaisių bei uogų tyres. Tikrai sutaupysite vietos virtuvėje, nes viena forma galės atlikti kelias funkcijas.

Patvarumas. Silikoniniai kepimo indai nedūžta ir nerūdija. Jei saugosite jų paviršių, tokie indai jums tarnaus metų metus.

Patogumas ir lankstumas: silikoninės kepimo formos yra labai lengvos ir lanksčios, todėl galima be didelių pastangų sulenkti formą, kad išimtumėte patiekalą ar įtalpintumėte formą į mažą stalčių, o vėliau kepimo forma grįš į savo pradinę formą. Taip pat galite būti ramūs žinodami, kad kokybiškos silikoninės kepimo formos yra pagamintos iš saugių medžiagų, be BPA (bisfenolio A).

 

Kad ir koks patogus maisto gaminimas silikoninėse kepimo formose būtų, reikia atkreipti dėmesį į keletą galimų šių indų trūkumų.

Pirmasis iš jų yra paviršiaus pažeidžiamumas – jį lengva įpjauti ar kitaip sugadinti, jei maisto išėmimui naudojate peilį ar kitus aštrius įrankius. Tai gali sukelti ne tik formos defektus, bet ir medžiagos dalelių patekimą į patiekalą. Todėl reikėtų būti itin atsargiam ir naudoti tinkamus įrankius, kad išvengtumėte nepageidaujamų pasekmių.

Antras trūkumas – sudėtingesnis maisto įdėjimas į orkaitę dėl formos lankstumo. Kepimo formą yra gana sunku įdėti į orkaitę kartu su kepiniu viduje, ypač, jei tai skysta tešla. Tam, kad išvengtumėte galimų nelaimingų atsitikimų, rekomenduojame pirmiausia ant orkaitės grotelių padėti silikoninę kepimo formą ir tik tada į formą supilti tešlą ar sudėti kepinius. Kitas patogus būdas – kepimo formą pirmiausiai dėti į įprastą metalinę skardą ir tuomet į orkaitę dėti abu šiuos indus.

Trečiasis trūkumas – dėl populiarumo rinkoje apstu nekokybiškų gaminių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad silikoninė kepimo forma turėtų aiškią žymą, jog ji tinkama sąlyčiui su maistu ir yra pagaminta iš kokybiškų medžiagų. Tai užtikrins ne tik patiekalo skonį ir kokybę, bet ir saugumą jums bei jūsų šeimai. Idealu, jei kepimo forma yra pagaminta iš platinos silikono ir būtų be BPA (bisfenolio-A).

 

Kas yra platinos silikonas? Ar jis iš tiesų yra saugus?

Silikonas yra daugiausia iš silicio sudarytas polimeras, kuris natūraliai yra randamas smėlyje, kvarce ar uolienose. Platinos silikonas yra silikono rūšis, kurio gamyboje platina yra naudojama kaip katalizatorius, taip pagerinant silikono kokybę. Tai lanksti ir atspari medžiaga, atlaikanti aukštą temperatūrą. Platinos silikonas yra tobula medžiaga gaminti kepimo formas ar kitus reikmenis, kurie turės sąlytį su maistu. Šios medžiagos kokybė ir saugumas leidžia platinos silikoną plačiai naudoti kūdikių reikmenų gamyboje.

Kas yra Bisfenolis?

Bisfenolis-A yra junginys, naudojamas tam tikriems plastiko produktams gaminti. „Lékué“ produktai daugiausia gaminami iš platinos silikono ir juose nėra bisfenolio, tai užtikrina, kad šio prekės ženklo produktai nekelia pavojaus sveikatai ar aplinkai, nesudaro atliekų ir neturi įtakos maisto skoniui.

 

Kokias kepimo formas verta turėti kiekvienuose namuose?

Nepaisant silikoninių kepimo formų naudingumo, reikėtų atminti šiuos trūkumus, kad pasirinktumėte tinkamą variantą, kuris atitiktų jūsų lūkesčius ir padėtų kurti šedevrus virtuvėje. Štai keletas silikoninių kepimo formų, kurias rekomenduojame turėti kiekvienoje virtuvėje:

Keksiukų kepimo forma. Silikoninė kepimo forma, skirta keksiukams arba pyragėliams gaminti, yra puikus įrankis gaminti mažus vienos porcijos desertus. Tiesa, šią kepimo formą galima naudoti ne tik desertams gaminti – joje taip pat galima kepti mini omletus, pyragėlius su mėsa ar kitus pikantiškus patiekalus. Galite pažvelgti kūrybiškai ir, eksperimentuojant su skirtingomis ingredientų kombinacijomis, nesudėtingai paruošti skaniausius vieno kasnio užkandžius.

Keturkampė kepimo forma: universalus indas pyragams, bulvių plokštainiui, lazanijai, įvairiems apkepams gaminti. Tokią kepimo formą galima panaudoti praktiškai bet kokiam patiekalui – vištienai, mėsos suktinukams, netgi karštiems sumuštiniams ir pan. Šiai formai nebūtinas kepimo popierius ar riebalai, maistas neprilips ir bus lengvai išimamas.

Duonos kepimo forma: silikoninėje kepimo formoje bus patogu iškepti duoną dėl tolygaus šilumos paskirstymo, o jos paviršius – bus traškus. Šių formų privalumas kepant duoną yra tai, kad išimti ją po kepimo bus paprasta ir nesudėtinga.

Ledų gaminimo formelės: kaip ir minėjome, silikonas – tiesiog universali medžiaga, puikiai tinkanti ne tik kepimui, bet ir šaldymui, todėl lengvam ledų pagaminimui ir išėmimui iš formos rekomenduojame rinktis būtent silikonines formeles. Jos puikiai tiks tiek šventėms, tiek kasdienai, norintiems gyventi šiek tiek sveikiau ir mėgautis natūraliais, šaltais desertais su mažesniu kiekiu cukraus. Be to, ledų gamyba gali būti smagus užsiėmimas jūsų mažiesiems!

Silikoninės kepimo formos gali praversti ir profesionaliam virtuvės šefui, ir maisto gaminimo entuziastui. Jos yra patogios ir praktiškos, o tikrai kokybiška kepimo forma jūsų virtuvėje tarnaus tikrai ilgai. Lankstumas, nelimpanti danga, daugiafunkcionalumas ir universalumas suteikia tokioms kepimo formoms begalę pranašumų.

Gerduva.lt rasite itin kokybiškų, ispaniško prekės ženklo LEKUE kepimo formų, pagamintų iš platinos silikono. Šie indai yra itin atsparūs temperatūros poveikiui nuo -60º iki +220º C. Plačiame asortimente lengva atrasti geriausią kepimo formą tiek tradiciniams patiekalams, tiek ir tokiems konditeriniams šedevrams kaip kanelės ar macarons pyragaičiai. Visos LEKUE kepimo formos pagamintos iš saugių medžiagų, be BPA. Jas saugu naudoti mikrobangų krosnelėje, orkaitėje, šaldiklyje, šaldytuve, o dar didesniam patogumui – galima plauti indaplovėje.

 

Pasidalinome, ką reikia žinoti apie silikoninių kepimo formų naudojimą, dabar kviečiame išsikepti šį tą ypatingai gardaus!

Kanelių receptas

Jums reikės: 250 ml pieno, 1 kiaušinio trynio, 1 kiaušinio, 25 g sviesto, 60 g miltų, 125 g cukraus pudros, 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus, 2 šaukštų romo.

Gaminimo eiga

Užvirkite pieną puode, maišydami sudėkite gabalėliais susmulkintą sviestą ir vanilinį cukrų. Atskirame dideliame dubenyje gerai išplakite kiaušinį, kiaušinio trynį ir cukrų. Įmaišykite miltus ir romą. Supilkite karšto pieno mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite. Tuomet atidėkite tešlą į šaldytuvą ir palikite 24 val, kad ji pasibrandintų. Ant orkaitės grotelių padėkite kanelių kepimo formą, supilkite tešlą ir 10 minučių kepkite 220º C temperatūroje. Tuomet sumažinkite kaitrą ir dar 20 minučių kepkite 175º C šilumoje. Prieš išimdami iš kepimo formos būtinai atvėsinkite ir mėgaukitės šiais nuostabiais pyragėliais!