Kalėdinis keksas Jūsų šventiniam stalui

Kalėdinis keksas Jūsų šventiniam stalui

Mes, kaip ir jūs, mėgstame kepti bei ragauti įvairius skanėstus! Šioms šventėms pasirinkome turtingo skonio, tačiau nesudėtingai pagaminamą keksą, kuris tikrai papuoš šventinį stalą.

Keksui kepti naudojome jau patikrintas, vokiečių gamintojo Birkmann kepimo formas, o serviravome akį traukiančiuose EasyLife INTERIORS induose. Dalinamės šventinio deserto receptu. Pabandykite išsikepti, užtikriname, kad bus skanu!

Kalėdinis keksas su džiovintais vaisiais ir glajumi

Keksui reikės:

• 115 gramų kambario temperatūros sviesto
• 85 gramų baltojo cukraus;
• 90 gramų rudojo cukraus;
• 2 kiaušinių;
• 1 apelsino žievelės;
• 240 gramų miltų;
• 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
• 1/2 arbatinio šaukštelio druskos;
• 1 arbatinio šaukstelio cinamono;
• 1/2 arbatinio šaukstelio imbiero;
• Žiupsnelio maltų gvazdikėlių;
• 120 gramų apelsinų sulčių arba pieno;
• 120 gramų kepintų graikinių riesutų;
• 200–250 gramų įvairių džiovintų vaisių;
• 1/2 puodelio brendžio.

Sirupui reikės:
• 100 mililitrų apelsinų sulčių;
• 50 gramų cukraus;
• cinamono lazdelės.

Glajui reikės:
• 125 gramų kreminio sūrio;
• 60 gramų kambario temperatūros sviesto;
• 120 gramų cukraus pudros;
• 1/2 arbatino šaukstelio cinamono.

Gaminimo eiga:

1. Pirmiausiai išmirkykite džiovintus vaisius: supjaustykite juos nedideliais gabaliukais, supilkite į dubenį, užpilkite romu ir palikite valandą pastovėti (galite mirkyti ir ilgiau).
2. Pasiruoškite kekso tešlą: į didesnį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir suberkite abiejų rušių cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu iki purumo (užtruksite apie penkias minutes). Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno tešlą gerai išplakdami. Sudėkite tarkuotą apelsino žievelę ir išmaišykite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir prieskonius. Suberkite pusę miltų mišinio į tešlą ir trumpai paplakite. Tuomet supilkite apelsinų sultis ir dar kartą išplakite. Suberkite likusią dalį miltų mišinio ir išmaišykite.
4. Kepintus riešutus susmulkinkite ir kartu su džiovintais vaisiais sudėkite į tešlą. Permaišykite mentele. Jei liko šiek tiek brendžio – supilkite į tešlą.
5. Kepimo formą ištepkite kambario temperatūros sviestu. Įberkite kelis šaukštus miltų ir sukdami kepimo formą, paskirstykite juos per visą formos ilgį. Formą apverskite ir išpurtykite neprilipusius miltus.
6. Tešlą sudėkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių. Keksą kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, 70 minučių. Jei matote, kad kekso viršus pradeda per greitai tamsėti, uždenkite folija ir toliau kepkite. Ar keksas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - jei ištrauktas pagaliukas neaplipęs tešla – keksas iškepęs.
7. Leiskite keksui pravėsti 15 minučių. Tuomet apverskite kepimo formą ir išimkite keksą į lėkštę.
8. Pasigaminkite sirupą. Į nedidelį puodą supilkite apelsinų sultis, suberkite cukrų ir įdėkite cinamono lazdelę. Kaitinkite ant nedidelės ugnies 7–10 minučių kol cukrus ištirps, o sirupas šiek tiek sutirštės.
9. Pagamintu sirupu mentele aptepkite visą keksą. Keksą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 12–24 valandas. Keksas prisigers sirupo ir taps daug minkštesnis.
10. Pasigaminkite glajų. Dubenyje elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite kambario temperatūros sviestą ir kreminį sūrį. Per du kartus suberkite cukraus pudrą, po kiekvieno karto gerai išplakdami. Suberkite cinamoną, išmaišykite mentele ir palaikykite į šaldytuve 15 minučių.
11. Glajumi aptepkite keksą. Jo viršų papuoškite spanguolėmis ir apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

   

Visas virtuvės šedevrų kūrimui reikalingas priemones galite rasti Gerduvos parduotuvėse. Šiam keksui paruošti buvo naudojama:

Kepimo forma „Basic Baking“. Šios kolekcijos formos yra padengtos neprilimpančia danga, tad kepimas jose bus vienas malonumas. Be to, šių formų rasite kelių skirtingų dydžių, tad galėsite pasirinkti kokio dydžio skanėstus gaminti.

Konditerinė mentelė „Easy Baking“. Šiuo įrankiu lengvai išmaišysite tešlą ar aptepsite savo keksą glajumi. Ją, kaip ir kepimo formą, galite įsigyti kelių skirtingų pločių, pasirinkdami sau patogiausią.

Cukraus pudros barstytuvas „Easy Baking“. Šio įrankio pagalba galėsite nesudėtingai normuoti pudros kiekį gaminiuose ar tolygiai paskirstyti ją ant paviršiaus, kad Jūsų desertai atrodytų nepakartojamai.

INTERIORS kolekcijos indai. Išskirtinės kokybės, originalūs keramikiniai indai papuoš Jūsų šventinį ar kasdieninį pietų stalą. Galite rinktis iš įvairių formų, dydžių ir spalvų.

Linkime kūrybiškumo virtuvėje ir pačių gardžiausių desertų per Kalėdas!