Kalėdiniai sausainiai – ne tik svečių vaišinimui!

Kalėdiniai sausainiai – ne tik svečių vaišinimui!

Sulaukus gruodžio širdyse vis stipriau pajuntame artėjančių Kalėdų dvasią. Šventinė nuotaika užlieja puošiant namus, organizuojant jaukius šeimos susibūrimus, planuojant kokiomis vaišėmis ar dovanomis juos nustebinsime.

Kalėdos neatsiejamos ne tik nuo papuoštos eglutės ar skambančios kalėdinės muzikos, bet ir malonaus šeimos šurmulio virtuvėje, gaminant šventinius patiekalus ar saldėsius.

Vieni iš jų – jau tradicija tapę Kalėdiniai sausainiai. Iš pirmo žvilgsnio, atrodo, visai paprasti sausainukai, gali būti panaudojami įvairiais būdais.

Tradicinių kalėdinių sausainių receptas

Jums prireiks:

  • 200 g sviesto
  • 225 g cukraus
  • 280 ml karamelės skonio sirupo
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 2 arbat. š. maltų gvazdikėlių
  • 1 arbat. š. malto imbiero
  • 1 arbat. š. malto cinamono
  • 1 arbat. š. valgomosios sodos
  • 480 g kvietinių miltų
  • 240 g cukraus pudros

Gaminimo eiga:

  1. Ant nedidelės ugnies kaitros prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti.
  2. Plakimo dubenyje išplakite 1 kiaušinį, į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį, prieskonius ir sodą. Suberkite miltus, gerai išmaišykite.
  3. Suvyniokite tešlą maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms (geriausia palikti pastovėti šaldytuve per naktį).
  4. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Iškočiokite ją kočėlu ir norimomis sausainių formelėmis išspauskite sausainius.
  5. Kepimo formą ištepkite riebalais arba patieskite kepimo popierių. Sudėkite sausainius ir kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  6. Atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio. Į dubenį pilkite baltymą, cukraus pudrą, gerai išplakite plakimo šluotele ar elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajų dėkite į konditerinį švirkštą ar konditerinį maišelį, pasirinkite norimą antgalį ir dekoruokite sausainius.

Gaminimo trukmė apie 1 val., neskaičiuojant tešlos stovėjimo šaldytuve laiko.

Dalinamės patarimais, kur galite panaudoti kalėdinius sausainius šventiniu laikotarpiu:

Sausainių krepšelis. Tai gali būti puiki kalėdinė dovana, kurią gavęs žmogus tikrai nuoširdžiai džiaugsis ir įvertins. Juk kepant ir dekoruojant sausainius Jūs įdėsite dalelę savo širdies! Kalėdinių dovanų esmė – parodyti dėmesį ir šilumą, tad gražiai supakuotas Jūsų keptų sausainių krepšelis dovanos gražias emocijas artimiausiems žmonėms.

 

 

Eglutės puošimas. Kalėdiniai sausainiai gali būti natūrali ir, svarbiausia, be galo šilta kalėdinės eglutės dekoracija. Dekoruokite sausainius įvairiomis spalvomis, perverkite juostele ar siūlu ir pakabinkite ant eglutės – jūsų eglė atrodys unikaliai ir jaukiai. Be to, tokių dekoracijų gaminimas gali būti puiki pramoga visai šeimai!

 

 

Dekoracijos. Sausainius galite panaudoti ne tik puošiant eglutę, bet ir kurdami kitas dekoracijas. Įvairiausių formų kepiniais galima dekoruoti advento vainiką, puošti žvakides ar net sukurti Betliejaus dekoraciją. Taip pat galite pagaminti rankų darbo advento kalendorių, į mažas dėžutes įdėdami ar ant virvelės pririšdami po sausainį ir pažymėdami juos skaičiais nuo 1 iki 24.

 

 

 

Dovanų įpakavimas. Jei nesate rankdarbių mėgėjas ir mieliau renkatės dovanoti praktiškus, parduotuvėje pirktus daiktus, tokią dovaną vistiek galite paversti labai asmeniška ir šilta, jos įpakavimą papuošdami namuose keptais sausainiais. Perverkite juos siūlu ar juostele ir pririškite prie dovanėlių. Taip pat galite sudžiovinti apelsinų riekelių, pridėti cinamono lazdelių ar kankorėžių – jie puikiai derės kartu su sausainiais ir dovaną padarys išskirtine.

 

Kokybiškų kalėdinių sausainių formelių, dekoravimo įrankių ir kitų konditerinių reikmenų galite įsigyti Gerduvos parduotuvėse. Linkime Jums kūrybiško Kalėdų laukimo!